Vihreää valoa läsnäololle - Uskotoivorakkaus
 In Blogi

Lauantaina 10.10.20 vietetään maailmaan mielenterveyspäivää teemalla vihreää valoa kuuntelemiselle. Teeman kautta halutaan myös korostaa läsnäoloa ja herätellä pohtimaan sitä, että kuinka monen ihmisen elämää voitkaan rikastuttaa arvostavalla kohtaamisella. 

Kuunteleminen on taito. Se on jotakin muuta kuin sitä, että toisen puhuessa odottaa omaa puheenvuoroansa ja miettii jo mielessään, että mitähän sitä sanoisi. Onneksemme kuuntelemista voi harjoitella, vaikka tuntuu siltä, että toisilta se sujuu luonnostaan luontevammin kuin toisilta. Yksi tapa opetella hyviä vuorovaikutustaitoja on, että ryhtyy seuramaan ihmisiä, jotka ovat niitä kuuluisia hyviä kuuntelijoita ja opettelee itse niitä hyviä toimintatapoja, joita on seuratessa havainnut. Kuunteleminen on vuorovaikutusta ja siihen liittyy olennaisesti myös empatiataidot. Dialogiin asettuessa kuunteleminen, toisen arvostaminen ja aito läsnäolo ovat avainasemassa. Kuuntelemiseen liittyy myös pyrkimys ymmärtää toista, vaikka ei olisikaan kaikesta samaa mieltä. Tässä kohden kuvaan astuu juuri empatiakyky. Kyky asettua toisen asemaan ja ymmärtämään toista hänen lähtökohdistaan käsin kurottuen samalla pois vain omista lähtökohdistaan tapahtuvasta ajattelusta.  

Hyvään mielenterveyteen kuuluu osana myös sosiaalinen ulottuvuus. Ihminen on luotu yhteyteen ja ihminen kasvaa ihmiseksi peilaamalla itseään toisista ihmisistä käsin. Kasvamme omiksi itseksemme ikään kuin hioutumalla toisiamme vasten läpi elämän. Siksi tuntuukin erityisen pahalta, että on ihmisiä, joilta ei kukaan koskaan kysy, että mitä kuuluu. 

Sanat eivät ole ainoa kommunikaation väline. Kehollisen vuorovaikutuksen kautta välitämme toisillemme valtavan määrän tietoa. Kehollinen vuorovaikutus on myös tärkeässä asemassa silloin, kun otamme vastaan toistemme tunteita tai säätelemme omia tunteitamme. Hyväksyvä katse viestittää hermostollemme, että olemme turvassa, tulemme ymmärretyksi ja kuulluksi ja näin rauhoittaa oloamme. Tunne tulee jaetuksi ja yhdessä kannetuksi. Taakka kevenee. Näistäkin syistä läsnäolo vuorovaikutustilanteessa on valtavan tärkeää, mutta kuinka usein sitä tuleekaan kaivaneeksi puhelimensa esiin, kun on vaikka ystävän kanssa kahvilla. Voisiko somevirtaa kuitenkin selata vasta myöhemmin, kun on yksin? Voisinko jatkossa panostaa läsnäolon hetkiin tietoisemmin? 

Erityistilanteesta johtuen elämme nyt paljon virtuaalitodellisuudessa ja se haastaa vuorovaikutus- ja kuuntelutaitojamme. Kehojen välinen välitön viestintä puuttuu. Ilmeillä voimme kuitenkin viestiä myös ruudun kautta. Siksi läsnäolo myös näissä hetkissä on erityisen tärkeää. Sanojen merkitys kasvaa. Monia asioita tulee aivan erityisesti sanoittaa, koska kehoviestintä jää vajaaksi. Näin myös väärinkäsityksiltä ja virhetulkinnoilta vältytään paremmin.  

Ihmiselle on sisäsyntyistä hakea yhteyttä toiseen ihmiseen. Tapahtuipa kohtaaminen livenä tai ruudun kautta, niin avainsana on läsnäolo. Näytetään vihreää valoa aidolle kohtaamiselle, aktiiviselle kuuntelemiselle ja yhteydelle. Näin rikastutamme toistemme elämää ja edistämme niin itsemme kuin kanssaeläjien mielenterveyttä niin normiarjessa kuin näissä poikkeusoloissakin.  

Kuuntelemaan pysähtymisen lisäksi voit osallistua kampanjaan jakamalla itsestäsi kuvan sosiaalisen median kanavissa. 

Pukeudu vihreään. Ota kuva. Lisää #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä 

Hanna Similä 

Taideyliopistopappi 

Helsingin seurakuntayhtymä 

Viimeisimmät artikkelit
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Tummia ihmishahmoja pyöreän siltarummun sisällä