Poikkeuspääsiäinen - vinkkejä juhlapyhään eristyksissä - Uskotoivorakkaus
 In Blogi, Tapahtumavinkit

Tänä vuonna pääsiäinen on erilainen. Uusimaa on eristetty ja koko Suomi on poikkeustilassa koronapandemian takia. Kristittyjen suurin kirkkopyhä, pääsiäinen vietetään tänä vuonna poikkeusoloissa koko kristikunnassa. Yhtenen ehtoollispöytä jää vain haaveeksi. 

Monelle Helsingissä asuvalle pääsiäinen saattaa olla paitsi erilainen myös yksinäinen. Ystäviä ei saa tavata, kirkot ovat kiinni ja jos perhe asuu Uudenmaan ulkopuolella, sinne ei pääse matkustamaan pyhien viettoon. Tämä on myös minun kohtaloni. Mitä jää vaihtoehdoksi? Miten voi viettää pääsiäistä poikkeusoloissa ja yksin? 

Pääsiäisen sanoman äärelle voi hiljentyä ja juhlapyhää voi viettää monin tavoin, vaikka ajat ja olot ovatkin poikkeukselliset. Pyhäpäiviä ei tarvitse viettää kotona yksin seinää tuijotellen. Tähän tekstiin on koottu muutamia ideoita niin yksineläjän kuin laajemmankin joukon pääsiäiseen. 

PÄÄSIÄINEN KIRKOSSA 

 • Usko, toivo, rakkaus -blogin pääsiäistekstit. 
  Blogimme sivuille on koottu pääsiäiseen liittyviä tekstejä ja ajatuksia. 
 • Kirkkokonsertit verkossa.  
  Pääsiäisen ajan musiikkia voi nyt kuunnella kotona. Kirkkokonsertit on koottu yhdelle sivustolle, jonka kautta pääset nauttimaan pääsiäisen ajan musiikkielämyksistä. Bonus: Mikäli Bachin kuuluisan Matteus-passion historia kiinnostaa, katsele verkkosivuiltamme siihen liittyvä luentosarja
 • Kirkosta keskusteluapua.  
  Jos tahdot jutella papin tai jonkun kirkon työntekijän kanssa pääsiäisestä, yksinäisyydestä, koronasta tai jostain muusta mieltäsi painavasta asiasta, ole yhteydessä esim. Kirkon keskusteluapuun puhelimitse tai chatin kautta. Myös oman seurakuntasi päivystävän papin numero tavoittaa. Et ole yksin, puhuminen auttaa! 
 • Eläydy pääsiäisen kertomukseen.  
  Raamatun evankeliumeista löydät pääsiäiskertomuksen tapahtumat neljänä erilaisena versiona. Tutki ja tutustu niihin sekä kulje Jeesuksen matkassa viimeiseltä aterialta ylösnousemuksen aamuun.  Pääsiäisen tapahtumia voit seurata reaaliajassa myös Kirkko Helsingissä Twitter-tilillä, jossa julkaistaan päivittäin yksi #ahtiwaarna pääsiäiskertomuksesta. 

LIIKU JA LEPÄÄ 

 • Ulkoilua ei ole kielletty, lähde luontoon.  
  Helsingissä oivallisia ulkoilukohteita ovat esimerkiksi Vanhankaupunginkoski ja Lammassaari, Uutelan luonnonsuojelualue, Suomenlinna, Keskuspuisto ja Seurasaari. Hieman kauempaa, mutta silti läheltä löytyvät mm. Nuuksion kansallispuisto ja Sipoonkorpi. Lisää ulkoilukohteista voit lukea Helsingin kaupungin verkkosivuilta
 • Autolla uusiin seikkailuihin.  
  Jos sinulla on käytössäsi auto, tutustu Uuteenmaahan Helsingin ulkopuolella, esimerkiksi Tuusulanjärven alueeseen tai Fiskarsiin.  
 • Tee pyöräretki.  
  Kevätaurinko lämmittää jo ja tiet ovat sulat. Tee pyöräretki lähiseudulle tai kauemmas. Jos käytössäsi ei ole omaa pyörää, voit vuokrata esim. HSL:n kaupunkipyörän edullisesti.  
 • Nuku pitkiä yöunia ja lepää.  
  Pääsiäinen on pyhä ja silloin saa levätä. Nuku päiväunet, jos siltä tuntuu. 

RUOKA JA JUOMA 

 • Osta itsellesi pääsiäisherkkuja. 
  Pääsiäiseen kuuluu monia sesonkiherkkuja, osta itsellesi esim. suklaamunia ja mämmiä. Tai tee itse pashaa. Herkuttele. Paasto päättyy pääsiäissunnuntaina. 
 • Syö hyvin.  
  Hanki pyhäpäiviksi vähän parempaa ruokaa, oli se lammasta, parsaa tai jotain muuta hyvää. Kokkaa ja nauti. Tai tilaa ruoka valmiina jostain ravintolasta. Tue samalla paikallista yrittäjää. 
 • Nauti pienistä aineellisista iloista.  
  Tee itsellesi vähän parempi aamiainen, esimerkiksi uppomunia. Hanki itsellesi hyvää alkoholillista tai alkoholitonta juomaa juhlapyhiksi. Syö suklaata, kun huvittaa. Kuuntele itseäsi, äläkä stressaa turhasta. 

PUUHAA YKSIN JA YHDESSÄ 

 • Lukeminen.  
  Tartu tiiliskiveen tai hyppää uusiin maailmoihin kevyemmän kirjan sivuille. Pääsiäisaiheisista romaaneista Mika Waltarin klassikko Valtakunnan salaisuus kertoo roomalaisen Markus Mezentius Manilianuksen silmin ensimmäisen pääsiäisen tapahtumista. Tai jos pääsiäisenä noitien ja trullien tarinat kiinnostavat, lue esimerkiksi kaikki Harry Potterit. Ääni- ja e-kirjasovellukset Storytel, Nextory ja BookBeat tarjoavat kuukauden ilmaisen kokeilujakson uusille asiakkaille. Kirjastosta voi lainata e-kirjoja Helsingin kaupungin kirjastokortilla Ellibs-palvelussa
 • Katso elokuvia.  
  Ensimmäisen pääsiäisen tapahtumista kertovat esim. Mel Gibsonin Passion of the Christ tai Martin Scorsesen aikanaan kohua herättänyt Kristuksen viimeiset kiusaukset. Yle Areenasta elokuvia voi katsoa ilmaiseksi ja esimerkiksi Netflix, Viaplay ja CMore tarjoavat kuukauden ilmaisen kokeilujakson uusille asiakkaille. 
 • Pidä tv-sarjamaraton.  
  Katso joku sarja alusta loppuun. Netflixin ja Viaplayn lisäksi HBO on täynnä laadukkaita sarjoja katsottavaksi ja tarjoaa ilmaisen kuukauden kokeilujakson uusille asiakkaille. Netflixista löytyy mm. raamattuaiheinen sarja AD Kingdom & Empire, jossa kuvataan pääsiäisen tapahtumia ja niiden jälkeistä aikaa Rooman valtakunnassa sekä Jerusalemissa. 
 • Soita läheisille videopuhelu tai sovi etätapaaminen ystävien kanssa.  
  Digiaikana etäyhteyden toimivat, soita perheellesi ja ystäville Facebook -tai WhatsApp-videopuhelu. Sovi ryhmätapaaminen ystävien kanssa Zoomin, Teamsin tai Google Meetin kautta. Yksinolo ei tarkoita yksinäisyyttä.  
 • Vietä peli-ilta, illallinen tai kahvihetki perheen tai ystävien kanssa etänä. 
  Tapaaminen ystävien ja tuttujen kesken tietokoneen tai puhelimen välityksellä on vain järjestelykysymys. Sopikaa esim. mämminsyöntitreffit videosovelluksen ääreen, pelatkaa verkon kautta yhdessä pelejä tai syökää pääsiäisyön ateria yhdessä. 

Muista olla itsellesi armollinen. Pääsiäistä ei tarvitse suorittaa. Kristus kuoli, jotta me saisimme armon. Elämme monin tavoin haastavia aikoja, elämä voi tuntua ahdistavalta ja pelottavalta. Anna tunteillesi tilaa ja hiljenny pääsiäisen salaisuuden äärelle. Kristittyinä juhlimme pääsiäisenä ylösnousemuksen voittoa kuolemasta, valon voittoa pimeydestä. Muista tämä vaikeina hetkinä. Et ole yksin, valo voittaa.  

Iloista, rauhallista ja siunattua pääsiäistä! 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search