Muutama vuosi sitten hankin itselleni langattomat kuulokkeet. Tarkoitus oli ensi sijassa kuunnella mökämusiikkia kuntosalilla. Kuulokkeet olivat myös kätevät työmatkoilla bussissa ja metrossa. Kerran päätin kuunnella bussissa musiikin sijaan podcastia, en muista mitä, mutta media vei mennessään. Tähän tekstiin olen koonnut parivuotisen aktiivisen kuuntelun parhaimpia paloja.
Podcast voittaa tavallisen radion monessa seikassa. Ohjelma alkaa alusta, kun luurit on korvilla ja painaa play. Samaa sarjaa voi kuunnella useita jaksoja peräkkäin. Jos langaton yhteys ja bluetooth toimivat, ohjelmia voi kuunnella missä vain. Kuulokkeet tekevät kuuntelutilanteesta intiimimmän kuin radio taustamusiikkina.
Podcasteissa monenlaiset ihmiset saavat äänensä kuuluviin. Eri taustoista tulevien naisten tarinat ovat kuuluneet niin Mahadura ja Özbergan, Ruskeat Tytöt ja Mitä vittua -podcasteissa. Vammaiskultti on valottanut häpeää, ulkopuolisuuden tunnetta ja pohdintaa siitä, onko vammaisuus menetys. Kollegani Laura Late Mäntylä saa vähentää uskonnollisia tabuja omassa podcastissaan Laten lataamo. Kirkon seinien ulkopuolella harvoin kuulee yhtä avointa puhetta uskosta kuin hänen ohjelmissaan.
Monet podcastit ovat liittyneet viestijän työhöni. Viesti ry:n blogi Tiedotusosasto on kertonut esimerkiksi viestijän asemasta työyhteisössä ja asiantuntijan vuorovaikutustaidoista. Nyt jo päättynyt Halme & Saarinen Diginen iltapäivä opetti erilaisista digitaalisen maailman ilmiöistä ja eri ikäisistä ihmisistä digitaalisessa maailmassa. Avoin kysymys -podcast on opettanut hyvästä haastattelutekniikasta. A-lehtien Zetapodi osoitti, miten erilaista sisällön ja puhetavan pitää olla, jotta olisi Z-sukupolven mielestä kiinnostava.
Jos ryhtyisin yrittäjäksi, kuuntelisin monet Luovia-podcastin jaksot uudelleen. Valokuvaaja Nani Härkönen kertoo siitä, miten suunnitella yrityksen taloutta, hoitaa sometilejä ja hinnoitella palveluita. Samoin kertaisin Unelmaduunarien jaksot, joissa on samoja teemoja. Moni jakso sopii myös ’tavallista palkkatyötä’ tekevälle.
Jos haluan lisää taustoja ajankohtaisiin asioihin, kuuntelen viikoittaiset tai päivittäiset The Daily, Uutisraportti, Jaa, ei, tyhjiä, poissa eli JETP ja Stiller taustoittavat omalla tyylillään.
Ajatteluni parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyen on saanut runsaasti uusia ideoita ja puhetapoja podcastien myötä. Rakkaudesta-sarja toi korviini erilaisia tapoja olla yhdessä. Viimeinen perversio monipuolisti maisemaa. Parisuhteiden henkilökohtaisempi taso tulee esille Puhu muru -podcastissa, jossa seksuaaliterapeutti haastattelee ihmisiä heidän seksuaalihistoriastaan. Himocast puolestaan avasi korvani sille, miten minua 10 ja 20 vuotta nuoremmat naiset puhuvat eri teemoista, kuten virstatieinfektiosta, ehkäisystä ja suuseksistä. Asioista, joista minua ei valistettu 1990-luvun nuoruudessani. Olen lähettänyt jaksovinkkejä puolisoni kuunneltavaksi ja olemme puhuneet niistä yhdessä. Olemme saaneet uusia sanoja asioille, ymmärtäneet toisiamme paremmin ja lähentyneet toisiamme.
Joskus hyvä podcast saa kyyneleet silmiini. Oli ne sitten ilon tai liikutuksen kyyneleet. Hyvä podcast herättää myötätuntoa puhujaa kohtaan. Kun liikun kaupungilla, muistan kadunkulmat nykyään siten, missä tunsin jotakin podcastia kuunnellessa. Tämän sähkökaapin kohdalla Antti Holma kertoi Auta Antti -podcastissa siitä, miten hän tuli kaapista. Tässä kohtaa parvekkeella oivalsin jotain uutta Taantuvan tasa-arvon kirkko -podcastissa siitä, miten erilaiset herruustekniikat ovat tuttuja ilmiöitä kirkossa. Päädyin kuuntelemaan Radio Sodomaa omassa rauhassa, sillä räjähdin niin usein nauramaan vedet silmissä.
Yksi raivostuttava piirre podcasteissa on, että niitä ei ole koottu yhteen paikkaan. Siksi kännykältäni löytyy Yle Areena, Soundcloud ja Radio Play. Onneksi Spotifystä löytyy yhä enemmän podcasteja. Tässäkin tekstissä mainituista podcasteista suurin osa löytyy myös sieltä.
Tämän vuoden helmikuussa osallistuin Jaksomedian järjestämään Jaksohali-podcast tapahtumaan. Ohjelmassa oli keskusteluja eri teemoista, niin haastattelujen tekemisestä, urheilupodcasteista ja vähemmistöjen äänistä. Kuulin, että podcastien kuuntelu on lisääntynyt entisestään, varsinkin Spotifyn kautta on tullut lisää kuulijoita. Ohjelmaan kuuluneessa trendivartissa Veera Luoma-aho kertoi, mitä voisi olla tulossa: uushenkisyyttä käsitteleviä ja koko perheelle suunnattuja podcasteja, muutaman minuutin mittaisia podcasteja tai ehkä livepodcasteja.
Kesällä voi kuunnella podcasteja vaikka kasvimaata kitkiessä tai laiturin nokassa. Suunnitelmissani on sivistää itseäni Antti Holman Oopperajuhlat -podcastilla. Toisaalta voisin palata 1990-luvun nuoruuteeni ja siihen iloa tuoneen Radio Mafia -radiokanavan taustoihin Radio Mafia was here -podcastissa.