Mitä leikki opettaa hengellisestä elämästä - Uskotoivorakkaus
 In Hiljainentila

Luin äskettäin, että ihmisen aivojen hyvinvointiin voi vaikuttaa ottamalla elämäntavakseen esimerkiksin leikkimisen, jonkin instrumentin soittamisen tai meditoinnin. Kaikista näistä esimerkeistä minulle tuli mieleen hengellinen elämä.

Mitä leikki on?

Kaikilla ihmisillä on lapsuudessaan ollut leikkimisen taito. Tässä muistutamme muita nisäkkäitä: pentumme opettelevat maailmassa olemista leikin kautta, itsekseen tai toisten kanssa enemmän tai vähemmän hölmöillen. Suurin osa niin ihmisistä kuin eläimistä lopettaa leikin aikuiseksi kasvettuaan.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Oma länsimainen nykykulttuurimme on aivojemme hyvinvoinnin kannalta siinä mielessä hyvä, että myös aikuisille leikki on sallittu. Moni meistä harrastaa tai puuhailee jotakin, ilman, että siitä maksetaan tai saa muuta korvausta, eli leikkii. Mutta nykyaikuinen on monesti kankea leikkijä: hän hakee hyötyä myös vapaa-ajalla. Harrastamisen tulee tuoda jotakin: menestystä, uuden ammatin, kiinteän kropan, voitonriemua, lievitystä yksinäisyyteen. Emme leiki leikin vuoksi, vaan piilotetun päämäärän perässä. Aivojen kannalta vapaa-aikammekin voi olla hyvin kuormittavaa.

Ja hengellinen elämä paremmuuskilpailuna, taivaspaikan tavoitteluna, pelkkänä sosiaalisena struktuurina? Kovin raskaaltahan se vaikuttaa. Mutta näin voi käydä.

Leikin ideana on se, että leikki on parasta ikinä leikin itsensä takia.
Katsokaa lapsia jotka leikkivät: täydellisen uppoutuneita luomaansa maailmaan. Maailmaan, joka sinänsä riittää.
Katsokaa sitä aikuista, joka osaa leikkiä aikuisen leikkiä, vaikkapa taidemaalaria: hän ei huoli huomisesta, hän ei huomaa päivän kulkua: hän vain haluaa maalata.

Täydellinen onni, tässä ja nyt.

Mitä leikki siis on opettanut minulle henkisestä elämästä?

Johanna Matruka Hammarberg

Johanna Hammarberg on teatteriohjaaja ja taiteilija, joka on käyttänyt työssään keholähtöisiä menetelmiä. Johanna on sertifioitu TRE-ohjaaja sekä henkisen ja hengellisen kasvun ohjaaja, Hiljaisuuden retriittiohjaaja. Hän opiskelee Rosen-menetelmää sekä Hahmoterapiaa (GIS). Johanna harrastaa niin kristillistä kuin zenbuddhalaista meditaatiota ja retriittejä.

Syksyllä 2020 Johannan etäkurssi stressinhallintaan liittyen: http://www.hiljainentila.fi/tapahtumakalenteri/2020/4/29/hiljaisuuteen-virittynyt-stressinpurkuryhm-zoomissa

Viimeisimmät artikkelit
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Vihreä jätelava kaupunkiympäristössä. Kyljessä maalattu spraymaalilla I Cant BreathIhminen istuu rannalla ja katselee merelle päin.