Ilman energiaa ei olisi elämää. Tämän tiesivät tiedemiehet ja -naiset jo vuosia sitten. Kaikki täällä koostuu energiasta, joka virtaa suonissamme, välillämme, pitkin maapalloa puhallellen elämää soluihimme, jatkuvasti muovaten ja muuttaen.
Tuolla elämän energialla, elämää puhaltavalla hengellä on monta nimeä. Intiaanit kutsuivat sitä suureksi hengeksi, intialaiset pranaksi, kun taas Kiinassa se tunnetaan nimellä ki, elämän henki. Meillä, kristilliseen kulttuuriperimään syntyneillä tuota henkeä on nimetty pyhäksi.
Henki luo uutta. Henki luo elämää. Me voimme selvitä monta päivää syömättä ja juomatta, mutta ilman hengitystä, henkeä emme muutamaa minuuttia enempää. Se on siis elinehtomme. Ilman henkeä elämää ei tapahdu.
Idän traditioissa hengityksellä on ollut suuri merkitys myös parantamisessa. Väsynyt ja sairastunut keho on saatu elvytettyä uuteen voimaan erilaisia hengitystekniikoita käyttämällä, siis puhaltamalla kehoon uutta energiaa. Myös Venäjän vanhoilla hoitoklinikoilla kehoa on hoidettu paaston ohella hengityksen avulla. Kun hengitys kulkee vapaasti ja virraten, on jokainen sisäänhengitys mahdollisuus uuteen alkuun, uuteen elämään.
Rosen-terapiassa, jota olen muutaman vuoden ajan opiskellut, on hengityksellä myös tärkeä rooli. Tuossa terapiamuodossa etsitään käsien avulla kehosta paikkoja, jonne hengitys ei kulje. Siis kohtia, joissa elämän energia on syystä tai toisesta sammunut. Kosketuksella, käden painolla pyritään kiinnittämään hoidettavan huomio näihin kohtiin, ja lempeästi, sanattomasti pyytää hengitystä kulkemaan myös sinne. Tällöin jumiutuneet tunteet ja ajatukset pääsevät liikkeelle ja tilalle voi tulla uutta. Elämä voi uusiutua.
Jeesus paransi ihmisiä usein käsillään. Moni sairas hakeutui hänen luokseen paremman huomisen toivossa. Usein riitti, että Jeesus pani kätensä tuon ihmisen päälle, niin ihminen jo parani. Raamatussa löytyy useampi tällainen kertomus.
Reiki-hoitomuodon löytäneen japanilaisen Usuin sanotaan aikoinaan toimineen lähetyssaarnaajien koulun rehtorina, kun joku oppilaista oli kysynyt, mikseivät he opiskelleet käsillä parantamisen taitoa Jeesuksen jalan-(käden!) jäljissä. Tuo kysymys ei jättänyt koulun rehtoria rauhaan, joten hän lähti tutkimaan käsillä parantamisen taitoa. Hän löysi reikin, jonka opettamiseen pyhitti lopun elämänsä. Hoitomuoto on hyvin yksinkertainen. Siinä hoidetaan toista omista käsistä lähtevällä energialla, sillä samalla, joka täällä pitää elämää yllä. Sillä samalla, jota hengitämme joka hengenvedolla sisään itseemme.
En tiedä, oliko Jeesuksen käsilläparantamisessa aikamme hoitomuotojen kanssa jotain samaa, mutta sen tiedän, miten ihmeellinen voima hengityksellä on. Sekä sen, miten paljon parannusta voi toisen kosketus saada aikaan. Siinä ei oikeastaan ole mitään mystistä. Elämän energia liikkuu välillämme koko ajan, puhaltaa uutta voimaa. Tukokset syntyvät silloin, kun se ei syystä tai toisesta pääse kulkemaan vapaasti. Tällöin pienikin kosketus, asian äärelle pysähtyminen, voi saada energian virtaamaan ja muutoksen liikkeelle.
Meditointi on tästä oiva esimerkki. Useat meditaatio-ohjeet ohjaavat kiinnittämään huomion hengitykseen. Aina kun ajatuksemme harhailevat, pyydetään huomio viemään takaisin siihen, kuinka hengitys virtaa pitkin kehoamme, kuinka sisäänhengitys täyttää kehomme uudella energialla, jonka uloshengitys vie edelleen ulos. Elämä virtaa, uudistaa olemustamme kuin huomaamatta, kun annamme näin tapahtua.