Martti Lutherin rukouksia - Uskotoivorakkaus

luther1

Aamulla

Kiitos sinulle, taivaallinen Isäni, Jeesuksen Kristuksen, rakkaan Poikasi kautta,että viime yönä varjelit minua kaikesta pahasta ja vaarasta. Varjele minua tänäänkin synnistä ja kaikesta pahasta,että kaikki mitä teen, koko elämäni olisi sitä mitä tahdot. Minä annan itseni, ruumiini ja sieluni ja kaiken sinun käsiisi. Pyhä enkelisi olkoon minun kanssani, ettei paha vihollinen saisi mitään valtaa minuun.

* * *

Ennen ateriaa

Kaikkien silmät vartioitsevat sinua, Herra, ja sinä annat heille heidän ruokansa ajallaan. Sinä avaat kätesi ja ravitset suosiollasi kaikki jotka elävät.

Herra Jumala, taivaallinen Isä, siunaa meidät ja nämä lahjasi. Me otamme ne vastaan sinun laupiaasta kädestäsi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

* * *

Aterian jälkeen

Kiittäkää Herraa, sillä hän on ystävämme,ja hänen hyvyytensä on loputon.

Me kiitämme sinua, Herra Jumala, taivaallinen Isä, Jeesuksen Kristuksen, Herramme kautta, kaikesta hyvästä mitä olet meille tehnyt, sinä joka elät ja hallitset iankaikkisesti.

* * *

Illalla

Taivaallinen Isäni, minä kiitän sinua Jeesuksen Kristuksen, rakkaan Poikasi kautta, kun olet tänäänkin niin armollisesti suojellut minua. Rukoilen sinua: anna minulle kaikki syntini anteeksi, kaikki, mitä olen tehnyt väärin. Varjele minua tänäkin yönä. Minä annan itseni, ruumiini ja sieluni ja kaiken sinun käsiisi. Pyhä enkelisi olkoon kanssani, ettei paha vihollinen saisi mitään valtaa minuun.

* * *

Kiitän ja ylistän sinua

Rakas taivaallinen Isä, minä kiitän ja ylistän sinua. Minä köyhä ihminen en pystyisi omin voimin voittamaan yhtään ainoata kiusaajaa, vaikka rinnallani olisi satatuhatta auttajaa. Mutta sinun pyhien enkeliesi avulla rohkenen käydä kiusaajaa vastaan. Ja vaikka minussa ei ole pisaraakaan viisautta, mutta kavalalla vihollisella on sitä kokonaisen valtameren verran, niin ei se minua vahingoita. Minun yksinkertaisuuteni ja heikkouteni saattaa hänen viisautensa ja voimansa häpeään. Siksi minä kiitän vain sinua, sinä laupias Jumalani ja Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä.

Herrani Kristus, sinä olet ylösnousemuksellasi voittanut minun syntini ja kukistanut sen. Miksi minä pelkään ja vapisen? Miksi en olisi turvallisella ja iloisella mielellä?

Oi Herrani Jeesus Kristus, sinä olet minun vanhurskauteni, mutta minä olen sinun syntisi. Sinä olet ottanut kantaaksesi sen, mikä on minun, ja antanut minulle sen, mikä on sinun. Sinä olet ottanut kantaaksesi sen, mitä sinä et ollut, ja antanut minulle sen, mitä minä en ollut.

Sinä laupias Jumala, miten oletkaan niin ystävällinen Isä ja täynnä rakkautta. Sinä kohtelet Isän sydämellä meitä poloisia, kadotustuomion ansainneita syntisiä. Ainoan Poikasi Jeesuksen Kristuksen, kaikkein suurimman ja parhaan aarteesi, sinä heität kuoleman ja perkeleen kitaan. Sinä sallit tapahtua, että hän joutuu syvyyteen kohotakseen sieltä takaisin korkeuteen ja ottaakseen vangiksi vankeuden, joka pitää meitä kaikkia vankeinaan.

* * *

Kiitän sinua, sinä ikuinen, armahtava Jumala ja Isä, siitä että lahjoitit rakkaan ainoan Poikasi meille köyhille syntisille. Hän suostui ihmisluontoon ja tuli kärsimään meidän puolestamme. Hänet ristiinnaulittiin ja hän kuoli, nousi kuolleista ja lähti takaisin taivaaseen. Hän otti vangiksi meidän vankeutemme, joka piti meitä vankeinaan. Hänen ansiostaan me olemme nyt sinun rakkaita lapsiasi ja hänen veljiään, kaikkien hänen taivaallisten aarteittensa kanssaperillisiä. Anna armosi ja Pyhä Henkesi, että hän saisi pitää meidät tässä uskossa loppuun saakka.

Kiitos sinulle, Herrani Kristus. Sanoilla ja teoilla minä todistan koko maailman kuullen, että sinä olet minulle armollinen ja autat minua. Jo kasteessa minut on annettu sinun omaksesi. Sinä olet minun Herrani ja Jumalani eikä kukaan muu.

Rakas Jumala, sanasi lisäksi olet antanut minulle muitakin aivan selviä merkkejä. Ne vakuuttakoot minulle, että Herrani Kristuksen elämä, armo ja taivas ovat täydellisesti kumonneet minun syntini, kuolemani ja helvettini. Sen, mitä olet minulle luvannut, sinä olet pitävä voimassa. Sinun lupauksesi varassa olen aivan varma, että ne synninpäästön sanat, jotka pappini on minulle lausunut, ovat yhtä varmat ja voimakkaat, kuin jos olisin kuullut ne sinun omasta suustasi, Jumalani. Ja jos ne kerran ovat sinun omia sanojasi, silloin ne myös toteutuvat. Tämä tieto antaa minulle levon. Tämän luottamuksen turvissa käyn mielelläni kuolemaankin.

Herra Jumala, taivaallinen Isä, sinulta saamme päivästä päivään kaikkea hyvää ylenpalttisesti. Päivästä päivään sinä armollisesti suojelet meitä kaikelta pahalta. Anna meidän Pyhän Henkesi avulla kaikesta sydämestämme se ymmärtää, oikeassa uskossa, kiittääksemme sinua nyt ja iankaikkisesti suuresta hyvyydestäsi ja ylistääksemme sinua Jeesuksen Kristuksen, sinun Poikasi ja meidän Herramme kautta.

Rakas Jumala, sinä olet laupeudessasi kuullut meidän köyhän rukouksemme. Rakas Isä, anna meille tästä eteenkinpäin kiitollinen sydän, että tuntisimme armosi, ottaisimme sen vastaan ja käyttäisimme sitä oikealla tavalla sinun kunniaksesi.

Sinä olet ihmeellinen, rakastava Jumala. Sinä hallitset meitä ihmeellisesti, täynnä ystävyyttä. Sinä korotat meidät silloin, kun alennat meidät. Sinä teet meidät vanhurskaiksi, kun teet meistä syntisiä. Sinä kuljetat meitä kohti taivasta, kun syökset meidät helvettiin. Sinä annat meille voiton, kun sallit meidän joutua tappiolle. Sinä lohdutat meitä, kun sallit meille murhetta. Sinä teet meistä iloisia, kun annat meidän parkua surusta. Sinä saat meidät laulamaan, kun panet meidät itkemään. Sinä teet meistä voimakkaita, kun kärsimme. Sinä teet meistä viisaita, kun teet meistä narreja. Sinä teet meidät rikkaiksi, kun lähetät meille köyhyyttä. Sinä teet meistä herroja, kun panet meidät palvelemaan.

* * *

Opeta minua rukoilemaan

Herra, sinä tahdot että rukoilen ja tulen sinun luoksesi. Niinpä tulen, ja minulla on sinulle paljon asiaa. Ennen kaikkea muuta pyydän: ota pois minun syntini; se estää minua pääsemästä luoksesi. Se vaivaa ja ahdistaa minua. Anna se minulle anteeksi.

Rakas Herra, minun on rukoiltava ja haluankin rukoilla sinun oman käskysi ja lupauksesi tähden. Mutta en osaa rukoilla. Ja omissa nimissäni en lainkaan pysty lähestymään sinua. Anna siis rukoukseni kelvata sinulle Herrani Kristuksen nimessä.

Jumalani, sinä tahdot meidän rukoilevan.Sinä olet käskenyt meitä luottavasti uskomaan, että sinä aivan varmasti kuulet rukouksemme. Tähän käskyysi vedoten tulen luoksesi siinä vahvassa luottamuksessa, että sinä kuulet minuakin. Anna minulle vain luja usko sinuun!

Rakas Jumala ja Isä, tiedän aivan tarkkaan, että sinä rakastat minua; sillä minä rakastan sinun Poikaasi, omaa Lunastajaani Jeesusta Kristusta. Tähän luottaen, lohdutukseesi turvaten tahdon nyt pyytää: Kuule minua ja anna minulle, mitä pyydän! Ei siksi että olisin tavallista pyhempi tai hurskaampi. Vaan siksi, että tiedän sinun antavan sydämesi halusta, Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden, lahjaksi kaiken. Hänen nimessään astun nyt eteesi rukoilemaan. Enkä epäile sitä, että kuulet rukoukseni.

Taivaallinen Isä, sinä rakas Jumala, minä olen ansioton ja köyhä syntinen. En ole sen arvoinen, että saisin nostaa sinua kohti silmäni ja käteni. Mutta sinä itse olet kehottanut meitä kaikkia rukoilemaan, ja sinä olet luvannut kuulla meitä. Sinä olet opettanut meitä rukoilemaan rakkaan Poikasi, Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Tähän käskyysi vedoten minä tulen, ollakseni sinulle kuuliainen. Heittäydyn kokonaan sinun armollisen lupauksesi varaan. Herrani Jeesuksen Kristuksen nimessä minä rukoilen yhdessä kaikkien maan päällä elävien pyhiesi kanssa, niin kuin hän on minua opettanut:

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.

* * *

Sinä tunnet minut

Rakas Herrani Jeesus Kristus, sinä tunnet minut ja kaikki puutteeni. Vain sinulle voin ne sydän vapaana tunnustaa. Valitettavasti minulla ei ole edes hyvää tahtoa ja hyvää aikomusta, niin kuin minulla tulisi olla. Päivästä päivään huomaan olevani saamaton ja syntinen ihminen. Sinä tiedät, miten mielelläni näkisin, että minulla olisi hyvä tahto ja hyvät vaikuttimet. Mutta vihollinen pitää minua sidottuna ja vankinaan. Lunasta minut syntisparka kaikesta pahasta, kaikesta ahdistuksesta oman jumalallisen tahtosi mukaan. Vahvista ja enennä minussa oikeata, aitoa kristillistä uskoa. Anna minulle armosi, että rakastaisin lähimmäistäni uskollisesti, koko sydämestäni, yhtä veljellisesti kuin itseäni. Anna minulle kärsivällisyyttä vainon ja vastoinkäymisten aikana. Sinä sanoit kerran Pietarille, ettei riitä antaa anteeksi vain seitsemän kertaa. Ja meidän sinä olet käskenyt pyytää sinulta turvallisin mielin aivan kaikkea. Niinpä minä tulen luoksesi täyden luottamuksen vallassa ja valitan sinulle kaikkea hätää, mitä sielussani on. Sinä yksin tiedät, kuinka ja milloin minua on paras auttaa. Tapahtukoon sinun tahtosi ja olkoon se ikuisesti ylistetty.

Rakas Herra, minullahan on sinun sanasi. Ja minä tiedän olevani juuri sillä paikalla, johon olet minut asettanut. Mutta nyt sinä näet, ettei kaikki ole niin kuin olla pitäisi. Minä en tiedä muuta apua kuin sinut. Auta siis! Sinä olet sanonut meille kyllä ja käskenyt meidän pyytää, etsiä ja kolkuttaa: olet luvannut että me aivan varmasti saamme vastauksen, löydämme ja saamme sen, mitä sydämemme kaipaa.

Rakas Herra, minä en pysty painamaan sinua sydämeeni oikealla tavalla. Auta minua, että tuntisin sinut todella ja voisin muuttua sinun kuvaksesi.

* * *

Rakas Jumala, johdata minua niin, että hengellisin silmin pystyisin huomaamaan ja tunnustamaan synnynnäisen sairauteni ja heikkouteni. Johdata minua todelliseen Kristuksen tuntemiseen. Hallitse, puhdista ja pyhitä minua Pyhällä Hengelläsi.

Rakas Jumalani, minä köyhä ja heikko ihminen olen täynnä syntiä. Joudun epätoivoon, kun tutkin itseäni, tekoani ja voimavarojani. Minulle ei jää mitään muuta neuvoa kuin rukoilla sinulta armoa.

Herra Jeesus Kristus, sinä tiedät, miten usein ja raskaasti minä olen rikkonut. Minä en itse pysty sitä kaikkea luotaamaan ja ajattelemaan. Armahda minua ja anna minulle anteeksi.

Herra, minä otan vastaan kaiken hyvyytesi, hyvät tekosi ja laupeutesi syntisenä ja toivottomana ihmisenä. Jos kohtelisit minua oikeudenmukaisesti, ansioitteni mukaan, olisin se mikä nyt kertakaikkiaan olenkin:  sinun ikuisen vihasi ja kadotustuomiosi arvoinen. Mutta minä en katso omaan syntiini enkä siihen, mitä olen ansainnut, vaan katson sinun sanaasi. Sinähän olet sanonut, ettei kukaan voi tuoda sinulle mitään omilla suorituksillaan. Vain sinun isällisen hyvyytesi tähden minä saan syntini anteeksi ja otan vastaan kaikki sinun hyvät tekosi. Anna minun turvallisesti pysyä pystyssä armosi varassa.

Rakas Jumala, tunnustan olevani suuri syntinen. Käskysi kertovat minulle selvästi, että olen kadotettu. Mutta ihanasta evankeliumistasi tiedän ja uskon, että olet armollinen ja tahdot auttaa minua, kadotuksen ansainnutta syntisraukkaa. Siksi tunnustan edessäsi: olen todella syntinen, ja siitä huolimatta sinä armahdat minua. Olen sinun vihollisesi, mutta sinä olet minun ystäväni. Jos tekisit oikein, sinä tuomitsisit minut kadotukseen. Mutta minä tiedän, että sinä et kadota minua, vaan tahdot pelastaa minut ja tehdä minustakin valtakuntasi perillisen. Niin, se on sinun tahtosi. Sen olet minulle antanut julistaa. Siihen olet käskenyt minun luottaa rakkaan Poikasi tähden, jonka olet antanut tuomittavaksi minun puolestani.

Herra, minä olen syntinen. Omin voimin en pysty itseäni auttamaan. Siksi tulen sinun luoksesi: Auta sinä minua!

Jumalani, sinun käskyistäsi on tullut minulle peili. Ja se kertoo, että minä olen turmeltunut ja kadoksiin joutunut ihminen. Jumala, auta minua ainosyntyisen Poikasi tähden.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search