Torinon käärinliina - Uskotoivorakkaus

torino

Torinon käärinliina on luultavasti kuuluisin (ja kiistanalaisin) kuva Kristuksesta. Monet ovat väittäneet sitä Kristuksen kasvojen painokuvaksi, joka on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta. Toiset taas luottavat vuonna 1988 tehtyyn hiiliajoitukseen, jonka mukaan käärinliina voidaan ajoittaa aikaisintaan vuoteen 1260.

Torinon pyhä käärinliina on nyt kuuluisampi ja kiistanalaisempi kuin koskaan aikaisemmin sen pitkässä historiassa. Historian täsmällinen pituus on tietenkin yksi käärinliinan kiivaimmin kiistellyistä salaisuuksista. Pellavaliina on lähes 4,5 metriä pitkä, ja siinä on selvä painojälki kuolleesta ristiinnaulitusta miehestä. Liina tuotiin Torinoon vuonna 1578, mutta luotettavien asiakirjojen mukaan se tunnettiin Ranskassa jo yli 200 vuotta aiemmin.

Ironista kyllä, teknologia on sekä vahvistanut että romuttanut käärinliinan mainetta: 1800-luvun teknologia vahvisti sitä ja 1900-luvun teknologia murensi sitä. Ensimmäinen valokuva liinasta otettiin vuonna 1898. Kehitysaltaaseen muodostunut negatiivi sai aikaan sensaation. Se paljasti ensimmäistä kertaa positiivikuvan ristiinnaulitusta miehestä, sillä itse käärinliina on negatiivi. Hiili-14 -ajoitus tehtiin vuonna 1988, ja monen tosiuskovan tyrmistykseksi se osoitti liinan olevan aikaisintaan vuodelta 1260 – joskin tämä tutkimustulos on nyt uudelleen arvioinnin kohteena.

1970- ja 1980-luvuilla käärinliina oli kiivaan julkisen mielenkiinnon kohteena. Kaikenlaisten kuvien hallitsemana aikakautena käärinliina oli suuri uutinen, joka tarjosi valokuvan yksistä kaikkien aikojen kuuluisimmista ja saavuttamattomimmista kasvoista. Se lupasi myös tietoa yhdestä kaikkien aikojen kiistanalaisimmasta tapahtumasta, Kristuksen ylösnousemuksesta.

Neljän evankeliumin suuri vaiettu kertomus on tapahtuma, jonka varassa koko kristinusko lepää. Kaikki todistajat saapuivat paikalle tapahtuman jälkeen. Mutta mitä jos oli vielä yksi todistaja, joka oli paikalla ylösnousemuksen aikana? Mitä jos haudan pimeyteen kätkeytyi suuren lakanan kaltaista valokuvamateriaalia? Voisiko olla mahdollista, että Kristuksen piirteet painuivat häntä peittäneeseen kankaaseen äkillisen jumalallisen energian voimasta niin kuin Hiroshiman seinille piirtyneet uhrien varjot?

 

Rukous

Herra Jeesus Kristus,
Isän suunnitelman mukaan ja Pyhän Hengen vaikutuksesta
sinä kuolit ja lunastit maailman armossasi
synnistä ja iankaikkisesta kuolemasta.
Ylistän ja kunnioitan sinua
niin paljon kuin vain pystyn,
vaikka rakkauteni on niin kylmä ja hurskauteni niin heikko.

Kiitos hyvästä lahjastasi,
pyhästä ruumiistasi ja verestäsi,
jotka tahdon ottaa vastaan puhdistukseksi synnistä
ja puolustukseksi sitä vastaan.

Anselm Canterburylainen (1033–1109), filosofi ja Canterburyn arkkipiispa

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search