Rasta-Jeesus - Uskotoivorakkaus

rastajeesusJeesusta kuvataan niin usein valkoihoisena, että hänen esittämisensä mustana saattaa jopa järkyttää. Tämä vaikuttava kuva Karibialta haastaa meidät pohtimaan Jeesusta suhteessa rasismiin ja sortoon tämän päivän maailmassa.

Tämä kuva Jeesuksesta mustaihoisena on peräisin Karibialta ja ihmisiltä, joiden esi-isät tuotiin sinne orjina Afrikasta. Heille Jeesuksen kuvaaminen valkoihoisena, heitä orjuuttaneiden kauppiaiden ja omistajien näköisenä, on vähintäänkin loukkaavaa.

Sen sijaan Jeesus kuvataan rastaksi, Karibian kansankulttuuriin kuuluvaksi, ja hänet esitetään Vapahtajana, joka vapauttaa kansan sorrosta ja köyhyydestä.

Nämä voimakkaat Jeesuksen kasvot kuvaavat kristillistä vastarintaa rasismia ja epäoikeudenmukaisuutta kohtaan. Ne näyttävät meille Jeesuksen ihmisenä, joka puhui ennakkoluuloja vastaan ja käänsi aikansa turmeltuneiden kauppiaiden aseman päälaelleen – ja tekee saman myös meidänkin aikanamme.

Kuva on ”lempeän, nöyrän ja sävyisän Jeesuksen” vastakohta. Tämä on elävä Jeesus, joka on vihainen siitä, miten luokka-, rotu- ja sukupuolieroja käytetään tuhoamaan ihmisten elämää. Tämä on se Jeesus, joka sanoi: ”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita.”

 

Mustat ja aasialaiset kansat ovat kehittäneet evankeliumista ainutlaatuisia tulkintoja, jotka perustuvat heidän omiin kulttuureihinsa, historiaansa ja kokemuksiinsa. Vierailemalla mustassa helluntaiseurakunnassa tai aasialaisessa kristillisessä yhteisössä ja kuuntelemalla ylistystä ja saarnaa käsittää, että kyseessä on selvästi erottuva kristillinen perinne. Musta teologia tekee mustien kristittyjen kokemuksista teologisen tutkimuksen lähtökohdan. Yksi sen tärkeimmistä kysymyksistä on: ”Miten ei-länsimaalainen perintömme, siirtomaamenneisyytemme ja yhteen sulautuneet kulttuurimme vaikuttavat siihen, miten ymmärrämme Jumalan merkityksen tämän päivän maailmassa?”

Robert Beckford, kirjan Jesus is Dread kirjoittaja

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search