Nasaretilainen - Uskotoivorakkaus

Näyttelijä Robert Powell näytteli Jeesusta elokuvassa ”Jeesus Nasaretilainen” vuonna 1977. Hänen kasvonsa ja tulkintansa Jeesuksesta ovat muodostaneet monille ihmisille sen kuvan, jollaiseksi he Jeesuksen kuvittelevat… mutta toiset ovat jyrkästi eri mieltä.

nasaretilainen

Kun Franco Zeffirelli kuvasi elokuvaansa ”Jeesus Nasaretilainen” vuonna 1975, yksi hänen suurimmista tekemistään päätöksistä oli se, kenelle antaa Jeesuksen itsensä rooli. Englantilainen näyttelijä Robert Powell haki elokuvasta toista roolia, mutta katsoessaan häntä kameran linssin läpi Zeffirelli näki Powellissa välittömästi Jeesuksen kasvot.

Sittemmin miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa ovat nähneet Zeffirellin tekemän elokuvan ja sen sanotaan muovanneen heidän käsitystään Jeesuksen ulkonäöstä. Onko se hyvä vain huono asia? Elokuvan nähneiden ihmisten mielipiteet jakautuvat.

”Hän oli ja on yhä elokuvahistorian suurenmoisin Kristus. Häntä katsoessaan tuntuu kuin näkisi Jeesuksen itsensä”, on yksi yleisistä positiivisista kommenteista. Steve Humphries-Brooks, uskontotieteen professori, on toista mieltä. ”Zeffirellin filmi oli mielenkiintoisin Kristus-elokuva, mutta sitä vaivasi ’surffaaja-Jeesus’-ongelma: sinisilmäinen, vaaleaihoinen Jeesus keskellä Välimeren maisemaa.”

Kriitikoista huolimatta ”Jeesus Nasaretilainen” näyttää monille Kristuksen, jonka he pystyvät tunnistamaan ja johon he voivat samastua – ”heillä” tarkoitetaan useimmiten länsimaalaisia ja valkoihoisia.

Lainaus

Robert Powell kertoi Jeesuksen roolistaan haastattelussa ”Jeesus Nasaretilaisen” tekemisen aikaan vuonna 1975:

”Niin monet ovat luoneet Kristuksen omaksi kuvakseen viimeisen 2000 vuoden aikana, että alkuperäisen löytäminen on hankalaa. Tiellä on hyvin paljon esteitä, puhumattakaan siitä, että käsitys yhdestä ihmisestä Jumalana on erittäin vaikeaselkoinen.

Luen parhaillaan evankeliumeja enkä pysty löytämään mitään näyttöä sellaisesta Kristuksesta, jonka ihmiset tuntuvat keksineen ja luoneen. Siellä ei ole todisteita sävyisästä ja säyseästä Kristuksesta. Pystyn löytämään myötätuntoisen ja lempeän Kristuksen, mutta löydän tuon tuostakin myös erittäin temperamenttisen, hyökkäävän, kiihkeän ja usein vihaisen miehen.

Pyrimme kuvaamaan tällaisen monipuolisen miehen, joka on valtava hahmo. Uskon todellakin, että Kristus eli ihmisenä. En usko, että se on kiistettävissä.”

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search