Musta Jeesus - Uskotoivorakkaus

Kuvia mustaihoisesta Jeesuksesta tunnetaan jo kristinuskon ensimmäiseltä vuosituhannelta. Mutta miksi ne ovat painuneet unholaan?

mustajeesus

Vuonna 2004 Jeesus äänestettiin kaikkien aikojen tärkeimmäksi tummaihoisten ikoniksi New Nation- lehdessä, mikä synnytti keskustelun Jeesuksen ihonväristä. ”Huolimatta siitä, että länsimaisissa kulttuureissa Jeesus kuvataan tavallisesti vaaleana ja sinisilmäisenä hippinä, kaikki järkeenkäyvät todisteet viittaavat siihen, ettei Jeesus voinut olla skandinaavista syntyperää ja että hän oli varmasti värillinen veli”, kirjoittaa lehti.

Asiasta on väitelty aiemminkin. Koko 1900-luvun ajan mustat teologit esittivät, että Jeesuksen kuvaaminen valkoihoisena eurooppalaisena on paitsi historiallisesti virheellistä, myös syvästi vieraannuttavaa ei-eurooppalaisille. Eurooppalaiset veivät noin 20 miljoonaa afrikkalaista orjiksi uuteen maailmaan 1500–1800-luvuilla, ja kuvat vaaleaihoisesta Jeesuksesta vahvistavat käsitystä kristinuskosta ”valkoisen miehen uskontona”.

Mustat teologit sanovat, että koska Jeesus tuli tuomaan hyviä uutisia köyhille ja sorretuille – vapauttamaan heidät kahleistaan – häntä pitäisi kuvata köyhien ja sorrettujen kaltaisena maailman rikkaiden ja mahtavien sijasta.

Historia on tummaihoisen Jeesuksen puolella. Jotkut vanhimmista Kristuksen kuvista esittävät hänen ihonsa tummaksi ja oliivinväriseksi Välimeren maiden ihmisten ihoksi. Eräs hyvin varhainen mosaiikkikuva Jeesuksesta (alhaalla vasemmalla) kuvaa hänet erittäin tummaihoiseksi, ja etiopialaisessa kristillisyydessä – joka on yksi vanhimmista kristillisen seurakunnan haaroista – Jeesus kuvataan mustaihoiseksi, jolla on afrikkalainen hiustyyli ja parta (alhaalla oikealla.)

Lainaus

Teologi James Cone kirjoittaa mustasta Jeesuksesta:

”’Roduttomalla’ amerikkalaisella Kristuksella on vaalea iho, lainehtiva ruskea tukka ja joskus – mikä kummallisinta – siniset silmät. Valkoihoisille hänen näkemisensä paksuhuulisena ja kähärätukkaisena on yhtä loukkaavaa kuin fariseuksille oli nähdä hänen seurustelevan veronkantajien kanssa. Mutta riippumatta siitä, haluavatko valkoihoiset kuulla sitä tai eivät, hei beibi, Kristus on musta ja hänellä on kaikki ne kasvonpiirteet, joita valkoisten yhteiskunta niin suuresti inhoaa.”

Cone uskoo, että mustien on tärkeää nähdä Jeesus mustaihoisena:

”Se on hyvin tärkeää, koska valkoihoisesta Kristuksesta on paljon kuvia. Todellisuudessa Kristus ei ollut valkoihoinen eikä eurooppalainen. Se on tärkeää psyykkisen ja hengellisen tietoisuuden kannalta niille mustille, jotka elävät getoissa ja valkoisessa yhteiskunnassa. Siellä heidän Herransa ja Pelastajansa näyttää aivan samalta kuin ne ihmiset, jotka sortavat heitä. Jumala on aina sen värinen, joka hänen täytyy olla kertoakseen ihmisille, etteivät he ole merkityksettömiä vaan merkityksellisiä.”

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search