Katakombin Jeesus - Uskotoivorakkaus

katakombin-jeesus

Tämä kuva Jeesuksesta on maalattu yhteen Rooman vanhoista maanalaisista katakombeista. Se on galleriamme vanhin, noin vuodelta 375. Alkukristityt olivat haluttomia kuvaamaan Kristusta, joten tämä varhainen maalaus on hyvin harvinainen.

Tässä kuvassa Jeesus on puettu filosofin kaapuun. Rooman valtakunnan aikana hänet maalattiin usein tällä tavoin, koska monet ensimmäisistä kristityistä kirjoittajista opettivat Jeesuksen filosofian peitonneen jopa antiikin suurimpien filosofien opetukset. Jeesuksen viisauden tie täytti Platonin ja Sokrateen kaltaisten ajattelijoiden suurimmatkin toiveet. Jeesuksen seuraaminen saa meidät löytämään elämän todellisen tarkoituksen.

Jeesuksen pään kummallakin puolella on kreikan kirjaimet: alfa ja oomega, kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen ja viimeinen kirjain. Näin taiteilija toistaa Uuden testamentin sanoja: ”’Minä olen A ja O, alku ja loppu’, sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias. – – Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä.” (Ilm. 1:8, 21:6)

Taitelija on lisännyt alfa ja oomega -kirjaimet ikään kuin sanoakseen, että Jeesus on paljon enemmän kuin suurimmat filosofit – hän on Jumala, joka elää ihmisenä maan päällä. Tämä on erityisen sopivaa katakombeissa olevalle maalaukselle, koska juuri siellä ihmiset hautasivat kuolleensa ja surivat heitä. Katsoessaan tätä kuvaa he saivat lohdutusta tietäessään, että heidän rakkaansa olivat nyt Kristuksen luona, ”joka on, joka oli ja joka on tuleva”.

Rukous

Kristuksessa meillä on kaikki…
Jos haluat haavasi parantuvan, hän on lääkäri.
Jos kuume polttaa sinua, hän on vesilähde.
Jos tarvitset apua, hän on voima.
Jos pelkäät kuolemaa, hän on elämä.
Jos pakenet pimeyttä, hän on valo.
Jos olet nälkäinen, hän on ruoka.
Maistakaa, katsokaa Herran hyvyyttä!
Onnellinen se, joka turvaa häneen.

Milanon Ambrosius (339–397)

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search