Kalevalan Jeesus - Uskotoivorakkaus

kalevalaLemminkäinen kuvataan Kalevalassa melkoisena naistenmiehenä ja taisteluintoilijana, joten häntä ei voi kovin luontevasti rinnastaa Jeesukseen. Maalauksessa Lemminkäisen äiti hän kuitenkin näyttää kristusmaiselta hahmolta, ja teoksessa on kaiken kaikkiaan hyvin raamatullinen henki.

Tässä realismin ja kansallisromantiikan ajalta olevassa maalauksessa Lemminkäinen makaa maassa kuolleena äiti vierellään. Mitä oikein on tapahtunut?

Lemminkäinen oli ihastunut Pohjolan neitoon, mutta saadakseen neitokaisen miehen oli ensin suoriuduttava Pohjolan emännän asettamista tehtävistä. Yksi näistä oli Tuonen joutsenen surmaaminen. Tehtävä olisi kohtalokas, sillä joutsenen tappajaa kohtaisi kuolema. Lemminkäinen suostui emännän vaatimukseen, ja pian Tuonen verinen poika paloitteli Lemminkäisen miekallaan.

Hänen äitinsä kuitenkin haravoi silvotun poikansa palaset Tuonelan joesta ja ompeli ruumiin kokoon. Maalauksessa äiti odottaa mehiläistä, joka toisi hunajaa Ukko ylijumalan luota – hunajaa, joka herättäisi Lemminkäisen uudelleen eloon.

Maalauksessa yhdistyvät kristinuskon kolme perustaa: usko, toivo ja rakkaus. Vain todellinen rakkaus saa äidin herättämään lapsensa henkiin. Rakkaus ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös uskoa – kuten silloin, kun Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lemminkäisen äiti katsoo taivaisiin ja toivoo elämän lahjaa.

Lemminkäisen äiti on kuin Neitsyt Maria kuolleen poikansa Jeesuksen vieressä – poikansa, joka nyt on hengetön mutta herää pian taas eloon. Teoksen asettelu muistuttaa aika lailla Vatikaanin Pietarinkirkossa olevaa Pietà-veistosta, jonka Michelangelo viimeisteli vuonna 1499. Veistoksessa Maria pitelee teloitettua Vapahtajaa sylissään.

Maalaus on musta ja täynnä kuoleman symboliikkaa, mutta äidin silmien kautta katsoja voi kurkistaa pinnan alle ja huomata, ettei kaikki olekaan niin lohdutonta kuin aluksi vaikutti. Kuolema ei olekaan lopullinen kohtalo.

Rukous

Taivaallinen Isä,
auta meitä muistamaan, että Poikasi lepäsi haudassa.
Anna meidänkin kuoltuamme levätä turvallisesti ja odottaa uutta elämää.
Ota meiltä pois pelko ja opeta luottamaan siihen, että Jeesuksen tähden
saamme kuoleman ja haudan kautta käydä taivaalliseen valtakuntaasi.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.
Aamen.

Rukous haudalla, Kirkollisten toimitusten kirja
Teksti: Niko Anttila

Jeesuksen monet kasvot -osio on toteutettu yhteistyössä Suomen Pipliaseuran kanssa.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search