Ikoni - Uskotoivorakkaus

ikoni_jeesusTämä on klassinen itäinen kuva Jeesuksesta. Se ei esitä meille valkoihoista ja sinisilmäistä Jeesusta vaan Välimeren itäiseltä alueelta olevan miehen, jolla on oliivinruskea iho ja ruskeat silmät. Jeesuksella on vahvat kasvonpiirteet – hän on mies, johon on suhtauduttava vakavasti.

Tätä kuuluisaa ikonia on säilytetty Siinain vuoren juurella sijaitsevassa luostarissa vuosisatoja, ja se on vanhempi kuin suurin osa eurooppalaisista katedraaleista.

Tämä kaunis muotokuva Jeesuksesta on harvinainen jäänne. Ensimmäisen vuosituhannen loppupuolella kirkon sisällä käytiin suuria kiistoja siitä, tulisiko tämänkaltaisia muotokuvia maalata, ja niitä heitettiin tuhansittain kokkoihin tai rikottiin pirstaleiksi. Tämä on yksi harvoista säilyneistä todella vanhoista kuvista ja on peräisin 500-luvulta.

Tällaisia kuvia kutsutaan ”ikoneiksi”. Niitä on esillä kirkoissa ja niitä voi käyttää Kristusta palvoessa. Ihmiset sytyttävät kynttilöitä ikonien eteen ja käyttävät niitä rukoillessaan Jumalaa ja osoittaakseen rakkautensa Kristusta kohtaan kumartumalla niiden eteen ja jopa suutelemalla niitä. Tämä voi vaikuttaa luterilaisesta ihmisestä oudolta, mutta on pohjimmiltaan samaa kuin rakastetun ihmisen kallisarvoisen valokuvan säilyttäminen.

Tämän Jeesus-ikonin tarkoituksena on rohkaista meitä rukoilemaan eikä pelkästään katsomaan. Siksi Jeesus katsoo suoraan meitä kohti. On kuin hän kutsuisi meitä vastaamaan hänelle, kutsuisi meitä tulemaan kotiin Jumalan luokse.

Mitä mieltä olet tästä kuvasta? Onko se mielestäsi kutsuva vai tuntuuko se sinusta vieraalta?

Rukous

Jeesus, voittamaton voima
Jeesus, loppumaton armo
Jeesus, säteilevä kauneus
Jeesus, sanomaton rakkaus
Jeesus, elävän Jumalan Poika
armahda minua, syntistä
Jeesus, kuule minua, sillä olen synnissä siitetty
Jeesus, puhdista minut, sillä olen synnissä syntynyt
Jeesus, opeta minua, sillä olen ollut hölmö
Jeesus, valaise minua, sillä olen ollut pimeydessä
Jeesus, puhdista minut, sillä olen saastunut
Jeesus, paranna minut, joka olen ollut omilla teilläni
Jeesus, Jumalan Poika, armahda minua.

Itäisen kirkon virsi

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search