Poikkeusolot ovat vaikuttaneet lasten ja isovanhempien suhteisiin. Onneksi yhteydenpito on mahdollista, vaikka he eivät voikaan tavata halausetäisyydellä.
”On se hyvä, että te ette ole vielä kuolleet siihen koronaan!” sanoi lapsi kesken videopuhelun isovanhempiensa kanssa. Kuusivuotias tietää, että koronan takia hän ei voi tavata isovanhempiaan. Hän tietää myös sen, että jos siihen sairastuu, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Onneksi lastemme yli 70-vuotiaat tai riskiryhmään kuuluvat isovanhemmat ovat terveenä ja elossa sekä pystyvät pitämään yhteyttä digitaalisin välinein. Kuvapuhelun kautta voi isovanhemmille esitellä uusia rautahampaita ja legorakennelmia.
Yläluokkalaisten opettajat ovat hyödyntäneet etäopetuksessaan sitä, että isovanhemmilta voi kysyä asioita. Historian kurssilla oli tehtävänä pohtia Suomen sisäistä muuttoliikettä siten, että tarkkailtiin oman suvun muuttomatkoja. Lapsi kyseli isovanhemmiltaan WhatsAppissa, missä he ovat syntyneet ja missä eri kaupungissa he ovat asuneet ja miksi he ovat muuttaneet. Äidinkielenopettaja oli puolestaan antanut tehtäväksi haastatella ikänsä puolesta karanteenissa elävää ihmistä. Siinä oli hyvä syy soittaa mummille. Isovanhemmat ovat mielellään auttaneet koulutehtävissä. Onneksi isovanhemmat pitävät itsekin yhteyttä lapsenlapsiin. Teinikin tietää, että mummin puheluihin pitää vastaa, jos vanhempien puheluita ’ei kuulisikaan’.
Etäisyys ja tapaamisrajoitukset ovat merkinneet myös sitä, että me vanhemmat emme voi käyttää isovanhempien lastenhoitopalveluita. Onneksi edellisestä 18 tunnin parisuhdelomasta on vasta kolme kuukautta. Toiveena olisi päästä olemaan vain kaksin syyspuolella, ainakin vuonna 2021.
”Toivon, että ehtisin nähdä isovanhemmat vielä ennen kuin he kuolevat”, sanoi lapsi ennen nukahtamistaan. Kauimmaisten isovanhempien luo on useita satoja kilometrejä – se tuntuu liian pitkältä matkalta pelkästään ikkunan takana hymyilyyn. Toivottavasti tapaaminen on turvallista mahdollisimman pian. Sitä ennen on pidettävä yhteyttä digitaalisin välinein.
Tässä muutamia vinkkejä hauskaan tekemiseen isovanhemman kanssa:
- Piirrä tai maalaa oma kotitalo ja esittele se videopuhelussa tai valokuvana
- Rakenna itseä korkeampi torni ja esittele se videopuhelussa tai valokuvana
- Harjoittele ”esitys” ja kutsu mukaan yleisö videopuhelun päähän. ”Esitys” saa olla mitä vain ukulelen rämpyttelystä tanssiliikkeisiin tai hienoihin hyppyihin – mitä keksitte. Yksi esiintyy vuorollaan ja muiden tehtävä on istua yleisönä ihastelemassa ja taputtaa lopuksi.
- Järjestä lapsenlapsen kanssa kevätjuhla, kun kerhojen, päiväkerhojen ja koulujen kevätjuhlia ei voi viettää.
- Isovanhempi voi lukea videolle kirjaa ja lähettää sen lapselle.
- Lapsi voi ilahtua perinteisestä paperille kirjoitetusta kirjeestä tai kortista.
- Videopuhelun välityksellä voi pelata lautapeliä, leipoa tai tehdä ruokaa.
- Leikkikää arvuutteluleikkiä esimerkiksi ”mitä näistä väittämistä minä olen mielestäsi uskaltanut tai osannut tehdä?” Vaikkapa ’olenko uskaltanut hypätä 5 metristä veteen?’ tai ’osaanko ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä?’
Laura Koskelainen
Kirjoittaja työskentelee viestijänä Helsingin seurakuntayhtymässä. Hänen etäkonttorissaan pyörii myös esiopetus, päiväkoti, kasiluokka ja lukion ensimmäinen sekä puolison aikakauslehden kokoaminen.