Tämä kuva Jeesuksesta tehtiin varta vasten BBC:n ohjelmaan Son of God pääsiäisenä 2001. Ohjelma on näytetty myös Suomen televisiossa. Jeesuksen pään loi tuotantotiimi, joka otti huomioon Jeesuksen ajan lääketieteelliset, arkeologiset, maantieteelliset ja taiteelliset todisteet.
Kuvan tehnyt TV-tuotantotiimi työskenteli Israelista löydetyn, ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevan miehen pääkallon kanssa. ”Juutalaisten päänmuoto on nykyään hyvin erilainen kuin 2000 vuotta sitten, joten tiimi etsi juutalaisen kallon Jeesuksen ajalta”, ryhmän jäsenet kertoivat.
Kallon kipsivalosta apunaan käyttäen oikeuslääketieteellinen kuvataiteilija Richard Neave Manchesterin yliopistosta alkoi rakentaa kasvoja uudelleen päällekkäisistä savikerroksista, jotka kuvasivat lihaksia, rasvaa ja ihoa. Hiusten kaltaiset yksityiskohdat ratkaistiin tarkastelemalla Lähi-idän miesten hiuslaatua, joka on yleensä paksu, tumma ja kihara, sekä Jeesuksen aikana käytettyjä hiustyylejä. Lopullinen kuva Kristuksen päästä tehtiin kolmiulotteisena tietokonemallina.
Mielipiteitä kuvasta
Alla on joitakin lehdissä julkaistuja kommentteja ”Jumalan Poika” -kuvasta, kun se näytettiin televisiossa ensimmäisen kerran:
Rekonstruointiyrityksissä ei ole järkeä, ellei usko kaikkien ensimmäisen vuosisadan miespuolisten israelilaisten näyttäneen samoilta – Juudaksen olleen Kristuksen peilikuva ja Lasaruksen aivan kuin ilmetty ristiinnaulittu ryöväri….”
– toimittaja
Kyse ei ole Jeesuksen kasvoista vaan siitä, miltä hän on todennäköisesti näyttänyt käytettävissämme olevan tieteellisen tiedon perusteella.
– BBC1-televisiokanavan päällikkö
Rekonstruoidessamme päätä emme väitä sen olevan täysin Jeesuksen näköinen, mutta yritämme tarjota vastapainon kaikille surkeille kuville vaaleatukkaisesta ja sinisilmäisestä Jeesuksesta, joka juoksentelee Hollywood-filmeissä.
– israelilainen arkeologi
Hän ei ollut se vaalea sinisilmäinen hahmo, jonka niin usein näkee pääsiäiskorteissa. Rakentamamme kuva on paljon todenmukaisempi.
– ohjelman juontaja
Kiinnittäisin huomiota ainoastaan siihen pikkuseikkaan, että näiden kasvojen silmissä ei ole minkäänlaista sielukkuutta. Kuvatessaan Kristuksen kasvoja jokainen taiteilija ilmentää omassa sielussaan olevaa kuvaa, mutta nämä kasvot näyttävät vähän tyhjiltä.
– katolilaisten taiteilijoiden seuran edustaja