”Keskipäivän aikaan, kun päivä alkoi jo kallistua, keisari sanoi nähneensä omin silmin ylhäällä taivaassa auringon yläpuolella valosta muodostuvan ristin voitonmerkin. Hän sanoi nähneensä myös sanat: ’Tässä voita!’ Ällistys valtasi tämän näyn yhteydessä niin hänet kuin koko sotajoukon, joka seurasi häntä marssilla – en tiedä minne – ja näki tämän ihmeen.”
– Eusebius, Konstantinuksen elämä 1.28
Jokaisen kristityn tulisi pitää Konstantinusta pyhimyksenä, koska hän voitti Rooman vallanperimyssodissa pakanalliset vastustajansa ja teki kristinuskosta ensin sallitun ja pian myös suositun uskonnon. Vainotusta kirkosta tuli valtakirkko ja parin sukupolven kuluessa kaikista Rooman valtakunnan kansalaisista tuli periaatteessa kristittyjä. Konstantinuksen kerrotaan tuoneen rauhan, tukeneen taloudellisesti köyhiä ja puutteenalaisia sekä rakentaneen kirkkoja ja parantaneen kirkon mahdollisuuksia kansan opettamiseen. Mutta tekeekö tämä kaikki Konstantinuksesta pyhän miehen?
”Koska siis tämä onnettomuus, jonka teidän turmeltuneisuutenne aiheuttaa, on käynyt sietämättömäksi, me säädämme tämän lain nojalla, ettei kukaan teistä enää uskalla järjestää kokoontumisia. Siksi olemme myös antaneet käskyn ottaa teiltä pois talonne, joissa te kokoonnutte. Huolemme ulottuu niin pitkälle, ettemme salli teidän taikauskoisten hullujen kokoontua missään, emme julkisissa emmekä yksityisissä taloissa tai tiloissa.”
– Eusebius, Konstantinuksen elämä 3.63 (Konstantinuksen puheesta harhaoppisille)
Kun Rooman hallitsija teki valtakunnastaan kristityn, hän halusi tehdä kirkosta yhtenäisen. Niin määriteltiin oikea oppi ja luotiin lainsäädäntö, joiden valossa ryhdyttiin vainoamaan kristittyjä toisinajattelijoita (”harhaoppisia”) ja juutalaisia. Toisaalta Konstantinus saattoi näyttää pahalta syntiseltä myös joidenkin oikeaoppisten kristittyjen silmissä. Kristitty keisari toi mukanaan kirkkoon paljon sellaisia ihmisiä, jollaisia myöhemmin on totuttu kutsumaan nimikristityiksi. Niinpä monet pyhyyttään vaalivat miehet ja naiset vetäytyivät – etenkin Egyptissä – paisuvan kirkon julkisesta elämästä luostareihin ja autiomaahan. Mutta onko tämä kaikki yksin Konstantinuksen syytä ?
Saint
- vapautti kristityt
- kristinuskosta hyväksytty uskonto, antoi kirkolle virallisen aseman
- kristinuskon puolustaja
- köyhien auttaja
- loi pohjan yhteiselle katoliselle kirkolle
Sinner
- yksinvaltias
- harhaoppisten vainoaja
- juutalaisten sortaja
- käytti uskontoa vallan välineenä